7 Nisan 2012 Cumartesi

BİOS NEDİR?

BİOS: Basic input output system(temel giriş çıkış sistemi) anlamına gelir. Bios yazılımı anakart üzerinde bulunan Rom’da tutulur.EPROM adı verilen bir yonga üzerinde ROM bellek biçiminde yer alan bir tür yazılımdır. Bilgisayar açıldığı anda  işlemciye tüm diğer donanımları sırasıyla tanıtır. Donanımların temel iletişim protokollerini belirler. İşletim sisteminin başlangıç öğelerinin Herhangi bir sürücüden yüklenmesini sağlar. İşletim sistemi çalışırken donanım ve işletim sistemi arasındaki ilişkileri düzenler.
BİOS ne işe yarar?Bilgisayarı açtığımızda ilk olarak çalışan program BIOS’ tur. Bios bilgisayarda bulunan donanımları test eder. Bu işlem POST (Power On Self Test) olarak adlandırılır.Peki, Bios hangi işlemleri yapar? 1.Anakart özelliklerini açıp – kapatma ve gözlemleme işlemini yapar.2.Anakarta bağlı donanımların çakışmasını engeller.3.Boot(sürücü seçme) işlemini yapar.



POST nasıl çalışır?
1.           Daha önce işlemciye kaydedilmiş bilgileri siler.
2.           CPU, elektrik akımıyla uyarıldığında Bios’u Ram’a yükler.
3.           Video sinyallerini kontrol eder.
4.           Ram’ın vazifesini yerine getirdiğini kontrol eder.
5.           Klavyeyi kontrol edilir. Bu sırada klavye ışıkları yanıp söner.

GIGABYTE G1 GUERİLLA BİOS ÖZELLİKLERİ:

·                     2 x 16 Mbit Flash
·                     Lisanslı AWARD BIOS kullanımı
·                     DualBIOS™ desteği:
  GIGABYTE DualBIOS™, virüsler veya uygun olmayan BIOS güncellemeleri nedeniyle meydana gelen BIOS hasarlarını veya arızalarını hızlı ve kolay bir şekilde düzelten patentli bir teknolojidir. GIGABYTE DualBIOS™ ayrıca bölümlemeye ihtiyaç olmadan 3TB (terabayt) veya üzerindeki sabit disklerden önyükleme yapmayı destekler ve tek sabit disk sürücülerinde daha fazla depolama alanı sağlar.
·                     PnP 1.0a, DMI 2.0, SM BIOS 2.4, ACPI 1.0b

3 Nisan 2012 Salı

Dosya Sistemi Nedir?

Bilgisayarlar bilgileri depolarken (harddisk, CD/DVD, USB bellek vs.) onlara daha hızlı ve kolay bir şekilde ulaşabilmek için bir takım düzenlemeler yapar. Neyi nereye yazacağının, nereden okuyacağının kaydını tutar.
Günümüzde en yaygın olarak kullanılan dosya sistemleri şunlardır:

1- FAT (File Allocation Table): Ms-Dos zamanından kalma standart dosya ayırma tablosu olarak bilinir. 6 Kilobyte'lık varsayılan küme(cluster) boyutunu destekler. Bu yüzden verimli bir dosya sistemi değildir.

2- FAT32: FAT dosya sisteminin güncelleştirilmiş bir versiyonudur. 4 Kilobyte'lık varsayılan küme(cluster) boyutunu destekleyerek disk verimini arttırır. Ayrıca FAt32 dosya sistemi en fazla 2 Terabyte'lık diskleri kullanabilir.

3- NTFS (Network File System): Windows NT ile geliştirilen bir dosya sistemidir. Ayrıca Fat32'den aşağıdaki özellikleri ile daha da güvenlidir.

* Active Directory ile ağ kaynaklarını daha iyi yönetir. 
* File Encryption(dosya şifreleme) ile dosyaların şifrelenmesine olanak sağlar
* Remote Storage ile taşınabilir saklama alanlarının yönetimini gerçekleştirir.
* Her kullanıcı için sınırlı disk kotası kullanımı sağlar.
* Büyük disk alanlarına destek verir.büyük HDD lerin nTFS ile formatlanması verimi artıracaktır.
* Uzun dosya adlarını destekler.
* Kayıt tutan(log) bir dosya sistemidir
* scandisk chkdisk gibi hata yönetim araçlarına fazla gereksinim duymaz.dosyalar"1 Kbyte'lık" kümelerde (cluster) ayrıntıları ile bulunur ve kendi kendini optimize etme yeterliliği vardır.

Linux işletim sistemlerinin kullandığı en popüler dosya sistemleri ise şunlardır:

1- EXT2: En yetenekli Linux dosya sistemidir. İleriye dönük kolay geliştirilebilen bir dosya sistemi olarak tasarlanmıştır. Dolayısıyla yeni sürümü, dosya sistemi kodlarını, kurulu bir sisteme uygulamak için yeni ayarlar yapmayı gerektirmez

2- EXT3: Ext2'nin bütün özelliklerine sahip bir dosya sistemidir. Aradaki temel fark, günlükleme özelliğinin eklenmiş olmasıdır. Böylece, herhangi bir sistem çökmesi esnasında, geri kurtarma zamanı kısaltılır ve performans artışı sağlanır. ext3, ext2'den daha popüler olmuştur.

..:: Diğer Dosya Sistemleri ::..

ISO9660: CD ROM'lar için standart dosya sistemleridir. Daha uzun dosya isimlerine izin veren Rock Ridge uzantısı otomatik olarak desteklenir.

HPFS: OS/2 İşletim sisteminin kullandığı dosya sistemdir.

SYSV: SystemV/386, Coherent ve Xenix dosya sistemleri